Author Topic: Što ste zadnje pročitali?  (Read 24282 times)

Offline davorp7

  • Coadmin
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3,652
  • Gender: Male
Re: Što ste zadnje pročitali?
« Reply #210 on: 26 August, 2015., 14:03:33 CEST »
Preko ljeta Marsovac i Dolores Claiborne i potpuno oduševljen Marsovcem. Evo recenzija nadugo kome se u linku, a za ostale samo dio ovdje:

Quote

Radnja započinje kada glavni lik Mark Watney, botaničar i inženjer strojarstva, spletom okolnosti ostane sam na Marsu. U formi dnevničkih zapisa opisuje svoje svakodnevne pokušaje unaprijeđenja opreme, rješavanja problema koji se pojavljuju, planove i misli kako preživjeti u nemilosrdnoj okolini u kojoj se našao. Forma dnevnika je idealna zbog kraćih poglavlja što čitatelja tjera da pročita još samo jedan zapis, još samo jedan dan da vidi je li Mark uspio riješiti problem kisika ili nedostatka vode za navodnjavanje improviziranog polja krumpira ili jedan od stotinu drugih problema na koje će naići. S obzirom da sam i sam inženjer (doduše drugog područja), svidjelo mi se kako rješavanje problema u knjizi nije pravocrtno već se temelji na pokušajima, testiranjima, zaobilaženju prepreka i kreativnosti baš kako to i u stvarnosti izgleda. Također, određene birokratske muke s kojima se Mark susreće su me dobro zabavile jer ako nešto ne volim onda je to birokracija koja ubija kreativnost, a sarkazam koji Mark u tim trenucima širi mi je dobro poznat.


Zanimljiva ideja zapakirana u dinamičnu radnja odličnog tempa, inteligentnih rješenja i s dopadljivim glavnim likom kao možda i najjačim adutom. Velika očekivanja u potpunosti su ostvarena, ogromna preporuka svima. U iščekivanju filmske adaptacije bez dvojbe knjizi dajem ocjenu 5/5.